Mariakirken minnealter og mariakilden
Fakta, kilde: pilgrimsleden.no
Et nybygd minnealter under et overbygg er reist på tuftene til den gamle Mariakirken som antageligvis skriver seg fra høymiddelalderen (ca. 1000-1350), samt benker i en vifteform foran med tanke på friluftsgudstjenester.
På Vollan (gnr. 72) i Mostadmark stod en liten kirke i middelalderen. Den var viet til Maria Magdalena, og det antas at det dreide seg om en lovekirke. Lovekirker er kirker som har basert driften på gaver. De er oftest små, private kirker. Lovekirkene er gjerne opprettet i forbindelse med løfter gitt i takknemlighet med at noen har blitt bønnhørt i nød eller sorg. Lovekirkene, som også kalles votivkirker eller gavekirker, var særlig vanlig i Norge i middelalderen.
Like i nærheten er en kilde som kalles Mariakilden. Pilegimer langveisfra søkte frelse ved kirken og helbred ved kilden. Maria Magdalena nøt stor popularitet i middelerens kristne Europa, og dette spredte seg til Norge med tiggermunker i senmiddelalderen, skjønt kirken skal ha eksistert i høymiddelalderen. Kirkens helgendedikasjon ble visstnok sløyfet ved reformasjonen, da helgendyrkelse ble forbudt og straffbart.
Det er usikkert hvor lenge kirken sto, men den kan ha vært i bruk etter reformasjonen i 1537. Etter hvert forfalt den lille kirken og mot slutten av 1700 tallet var kirken helt ødelagt. Kilden og kirken lå langs veistrekningen som kalles den store Romboleden og var et naturlig stoppested for pilgrimene som kom østfra på vei til Nidaros. I førkristen tid lå det et gudehov på stedet. Gjennom hele middelalderen var Mariakirken og Mariakilden besøkt av sjuke som søkte frelse og helsebot. Fortellinger om krykker som ble liggende igjen etter folk ved kilden, kan tyde på at mange fant helbredelse og frelse på dette hellige stedet.
Mariakirken Minnealter ligge som sagt ved den gamle ferdselsåren den store Romboleden som er en av Sveriges mest betydningsfulle handels- og pilegrimsleder og forbinder Østersjøområdet med Norge og går gjennom Midt-Sverige via Tydal og Selbu og Mostadmarka i Malvik kommune innover til Nidarosdomen.
I forbindelse med Trondheims 1000-års jubileum i 1997, ble skikken med pilgrimsvandringer gjenopptatt.
I den forbindelse ble et nybygd alter reist på tuftene av den gamle Mariakirken i 1997. Minnealteret er tegnet av arkitekt Frida Tove Meland og konstruert og reist av Sivert Buaas, tidligere medlem i i Malvik Rotary Klubb.
De lokale grunneierne gav kirkeområdet med minnesmerket til Hommelvik menighetsråd i 2013.
Mariakirken Minnealter og området rundt blir nå brukt til å arrangere lysmesse i desember og gudstjeneste i forbindelse med pilgrimsvandringer i juli og er også brukt i forbindelse med vielser, barnedåp og andakter i sommerhalvåret.
Hvert eneste år siden 2005 har medlemmer i Malvik Rotary Klubb tatt ansvaret med å holde Minnealteret og området rundt i flott stand. Klubben gjennomfører dugnader hvert år på kirkeområdet. I den forbindelse er det også satt opp klokketårn og kombinert bod for redskaper og toalett. I 2014 lagde klubben et bord for dåpsseremonien i stil med alteret.
I forbindelse md at to av klubbens medlemmer, John Romuslie og Arild Skjølsvold, gikk bort høsten 2015 donerte enkene pengegaver gitt i kirken til klubben. For disse pengene har klubben fått ryddet området for skjemmende trestubber etter store grantrær og planert området. Klubben har fått skiftet ut alle de 21 trebenkene for tilhørerne i 2018. Tømmeret og materialene til dette ble gitt av Meråker Bruk. Tømmeret ble saget på gårdssaga til Geir Eidem ved Follsjøen. Videre har det blitt laget et solid og stort trebord med tilhørende benker som er plassert på skiferheller fra Oppdal i 2020. Likeledes fikk klubben ført frem elektrisk strøm til redskapsboden og alteret i 2020.
Malvik Rotary Klubb har vedtatt å ville fortsette med vedlikehold og utvikling av dette flotte og unike området framover.
På klubbmøte 27.10.2015 overleverte Målfrid Romuslie klubben en gave til prosjektet ved Mariakirken Minnealter. I John Romuslie sin bisettelse ble et samlet inn penger til Malvik Rotary Klubb sitt prosjekt ved Mariakirken Minnealter og Mariakilden. John var svært engasjert i prosjektet og hadde utarbeidet et forslag til hvordan området kunne utvikles. Klubben takket for gaven og vil arbeide aktivt med prosjektet framover.
bilder fra dugnader ved mariakirken minnealter
Dugnad 28.05.2024
u
dugnad 15.07.og 20.07.2023
Dugnad 08.07.2023
Dugnad 08.07.2023
Dugnad 30.05.2023
dugnad 31.05.2022
dugnad 31.05.2022
Dugnad 25. mai 2021
Artikkel i Bladet 1.6.2020