MARIAKIRKEN minnealter OG MARIAKILDEN



Malvik Rotary Klubb følger opp Mariakirken Minnealter i Mostadmarka i Malvik kommune

Klubben samles minst en gang pr år for å bidra til vedlikehold og utbedringer på området.

Fakta, kilde; pilgrimsleden.no

MARIAKIRKEN minnealter OG MARIAKILDEN

Et nybygd alter er reist på tuftene til den gamle Mariakirken som antageligvis skriver seg fra høymiddelalderen (ca 1000-1350).


Det er usikkert hvor lenge kirka sto, men den kan ha vært i bruk etter reformasjonen i 1537. Kilden og kirken lå langs Romboleden og var et naturlig stoppested for pilegrimene som kom østfra på vei til Nidaros.  I førkristen tid lå det et gudehov på stedet. Gjennom hele middelalderen var Mariakirken og Mariakilden besøkt av sjuke som søkte frelse og helsebot. Fortellinger om krykker som ble liggende igjen etter folk ved kilden, kan tyde på at mange fant helbredelse og frelse på dette hellige stedet.

Mariakirken Minnealter ligger ved den gamle ferdselsåren Romboleden. Den forbinder Østersjøområdet med Norge og går gjennom Midt-Sverige via Tydal og Selbu og Mostadmarka innover til Nidarosdomen. I forbindelse med Trondheims 1000-års jubileum i 1997, ble skikken med pilgrimsvandringer gjenopptatt. Hvert eneste år siden 2005 har medlemmer i Malvik Rotary Klubb tatt ansvaret med å holde minnealteret og områdene rundt i flott stand.

I den forbindelse ble et nybygd alter reist på tuftene av den gamle Mariakirken som antagelsvis skriver seg fra høymiddelalderen (ca. 1000-1350).

Minnealteret er tegnet av arkitekt Frida Tove Meland og konstruert og reist av Sivert Buaas tidligere medlem i Malvik Rotary Klubb.

Mariakirken Minnealter og området rundt blir nå brukt til gudstjenester i forbindelse med pilgrimsvandringer og er også til vielser, barnedåp og andakter i sommerhalvåret.

Malvik Rotary Klubb har siden 2005 drevet med dugnader hvert år på kirkeområdet. I den forbindelse er det også satt opp klokketårn og kombinert bod for redskaper og toalett. I 2014 lagde klubben et bord for dåpsseremonien i stil med alteret.

I forbindelse med at to av klubbens medlemmer gikk bort i 2015 donerte enkene pengegaver gitt i kirken til klubben. For disse pengen har klubben fått ryddet området for skjemmende trestubber etter store grantrær og planert området. Klubben har fått skiftet ut alle de 21 trebenkene for tilhørerne i 2018. Videre har det blitt laget er kraftig og stort bord med benker som er plassert på skiferheller fra Oppdal i 2020. Likeledes fikk klubben ført fram strøm til bua og alteret i 2020.

Malvik Rotary Klubb har vedtatt å ville fortsette med vedlikehold og utvikling av dette flotte og unike området fremover.


Dugnad juni 2021


Artikkel i Bladet 1.6.2021

Dugnad 25.juni 2020

Dugnad 25.juni 2020


TURstiPROSJEKT LEISTADÅSEN-FJØLSTADÅSEN-FORBORDÅSEN






Klubbtur til JoBu 18.5.2021

Etter at klubben nå i hovedsak har fullført opparbeidelsen av Mariakirken Minnealter, der vi i årene som kommer konsentrere oss om vedlikehold av dette unike området har klubben satt i gang arbeid med å finne et nytt prosjekt som vil kunne ha stor nytteverdi for befolkningen i Malvik kommune og de omkringliggende kommuner.    

Malvik Rotary Klubb har derfor satt i gang forberedende arbeid med å få ryddet og merket turstier i området Leistadåsen-Fjølstadåsen-Forbordåsen, samt utføre vedlikehold på gapahuken JoBu. Det tas også sikte på å få utarbeidet turkart for området.
Området er i dag et populært turområde i Malvik kommune. Der er mange gamle turstier som er gjengrodde og der er flere våte områder som er gjør fremkommeligheten sterkt redusert. Stiene er heller ikke merket. Området mangler også et oppdatert turkart. Vi ønsker å gjøre dette flotte området mer tilgjengelig for alle aldersgrupper ved at stier blir ryddet, de våte områdene bli tilordnet med plank og klopper. Vi ønsker også å få satt ut noen benker der turgåere kan ta en rast og som ikke minst kan bli sosiale møteplasser. Likeledes ønsker vi også å merke stiene med navn og avstander i henhold til kommunens standard. Vi ønsker også på sikt å få laget et nytt turkart for området.
Dette er et prosjekt som vil pågå over flere år etter hvert som vi får med oss støtte- og samarbeidspartnere, da vi ikke har økonomisk ryggrad til å makte alt selv.


 første delprosjekt

 Første del av prosjektet vil bli å få ryddet og merket turstien fra Fjølstadtrøa til JoBu, samt utsetting av noen  benker på strekningen. Likeledes ønsker klubben å utføre nødvendig vedlikehold av gapahuken JoBu.

Grunneier Morten Fjølstad har gitt oss tillatelse til å starte dette delprosjektet.