Fakta om klubben

Malvik Rotary Klubb ble etablert 19. november 1977

Org.nr. 992177721

Fadderklubb er Charlottenlund Rotary Klubb

Samfunnsengasjement og interesse for det som rører seg rundt oss, preger klubbarbeidet

Noe av det klubben er engasjert i kan du lese om her

Hvordan ble klubben til:

Gunnar Holan og Anton Ronæss var medlemmer i Stjørdal Rotary Klubb fra henholdsvis 1974 og 1976. De var begge relativt ukjente i lokalmiljøet der, og de snakket om at det skulle ha vært hyggelig om det kunne være mulig og fått etablert en rotaryklubb i Malvik. De diskuterte dette på flere møter, og ideen ble også luftet med Kåre Halse, som da var president i Charlottenlund Rotary Klubb. Det viste seg da at Kåre Halse, overfor distriktsguvernør Kåre Mølmen, hadde foreslått Malvik som et aktuelt distrikt for en ny rotaryklubb. Videre ble Finn O. Johannessen, Charlottenlund Rotary Klubb, kontaktet og han tente straks på ideen. Flere møter ble så avholdt på hans kontor, og det ble så nedsatt en komite bestående av:

President Odd Nakstad i Stjørdal Rotary Klubb, samt Gunnar Holan og Anton Ronæss fra Stjørdal Rotary Klubb og Finn O. Johannessen og Kåre Halse fra Charlottenlund Rotary Klubb. Nakstad kunne fortelle at det var blitt gjort forsøk på å starte en klubb i Malvik i 1962-63, men at interessen den gang hadde vært svært laber.

Anton Ronæss ble formann i komiteen og inspirert av bl.a. Per Just Skaret, satte han i gang arbeidet med å få etablert Malvik Rotary Klubb, på sensommeren 1977. 25 -30 personer ble kontaktet pr. telefon og resultatet av telefonrunden ble meddelt presidenten i Charlottenlund, Kåre Halse. Nå ble det så innkalt til etableringsmøte på Samfunnshuset på Vikhammer. På møtet deltok også Odd Nakstad og Finn O. Johannessen, og det første styret i Malvik Rotary Klubb ble valgt.

President Anton Ronæss, visepresident Per Just Skaret, Sekretær Gunnar Holan, leder programkomiteen Jan Henrik Dahle, kasserer Ole Ravlum og leder festkomiteen Bård Asbj. Hovik. Guvernør i distrikt 228 var Karsten Oddmund Vik fra Sykkylven.

Noen av dem som møtte i starten, falt fra, men nye ble kontaktet, og etter en tid ble det en relativt stabil gruppe på 20-22 stykker som deltok i de ukentlige møtene.

I august 1977 var følgende på "medlemslisten": Lars Alfnes, Kristian Bjerkan, Kjell Brøvig, Sivert Buaas, Olaf Bye, Jan Henrik Dahle, Hans Chr. Evensen, Gunnar Holan, Bård Asbj. Hovig, Asbjørn Høydal, Jan Jenssen, John Kvisvik, Svein Åge Mehli, Jens Nylund, Finn Radmann, Ole Ravlum, Anton Ronæss, Odd Røkke, Rolf Sandtrø, Per Just Skaret, Roald Strand og Jarle Tronvoll.

Den første charterfesten i Malvik Rotary Klubb fant sted den 10. mars 1978, noen måneder for sent, ettersom charterdatoen er 19. november 1977. Selskapet ble avviklet i høytidelige og verdige former i Finn Radmann's lokaler, Kanalen, i Fjordgata (nr.46?) i Trondheim. Festen gjorde uutslettelig inntrykk. Når chartermedlemmene snakker om charterfest, i entalls form, så er det alltid denne første det er snakk om. Distriktsguvernøren, Karsten Oddmund Vik, overrakte charterbrevet fra Rotary International, og de trofaste hjelperne, Odd Nakstad fra Stjørdal Rotary Klubb og Kåre Halse og Finn O. Johannessen fra fadderklubben, Charlottenlund Rotary Klubb, var æresgjester. 22 nybakte medlemmer ble dekorert med rotarymerket og hadde dermed et synlig tegn på at de nå var med i en verdensomspennende forening. 

I forbindelse med charterfesten hadde en av chartermedelmmene, P. J. Skaret diktet en sang til Malvik Rotary Klubb til melodien "Vi ere en nasjon"

I mellom Stjørdal og Trondheim by der hører malvik hjemme. Og når du kommer hit med fly, det lyser opp der fremme. Og midt i lysene et sted, vår nye klubb har slått seg ned, og takk til våre faddere de vil vi ikke glemme.

Blant Malviks mange brave menn ble plukket ut rekrutter, som startet opp sånn smått om senn, med møter og statutter. Vi talte pent om hvem vi var, og hvilken jobb hver enkelt har og det vi ellers foredrar er stoff for store gutter.

Vi takker gjest fra nord til sør som kom til charterfesten, og spesielt vår guvernør for han er hedersgjesten. Til damene vi gir honnør, som varter opp med godt humør og klubbens medlemmer de bør nå yte sitt til resten. 


Talerstolen er en gave fra Charlottenlund Rotary Klubb på charterfesten den 10.3.1978


Presidentkjedet ble innkjøpt høsten 1978 i klubbens andre år.


Klubba ble innkjøpt i klubbens første eller andre år i 1978


Gjesteboka er et viktig dokument i klubbens historie og ble tatt i bruk 20.2.1979. Det var Sverre Kirksæther, medlem i Trondhjem Rotary Klubb og politimester i Ut-Trøndelag som fikk æren av å åpne den.




Klubbflagget. Det ble tidlig satt ned en komite for å finne fram til en passende utforming av flagget. Formann og drivkraften  i komiteen var arkitekt A. Høydal, og han sørget for at klubbflagget fikk lokal tilknytning med rotfeste i bumerket til gården "Malvik store". De første flaggene ble trykt sommeren 1979 og den første som fikk flagget var vennskapsklubben Ånge Rotary Klubb i Ånge i Sverige som fikk det 2.9.1979 i forbindelse med en visitt vi hadde hos Ånge Rotary Klubb 1.-2,9.1979. Ånge Rotary Klubb gjorde gjenvisitt til Malvik 7.-8.6.1980. 



Klubbens skilt er etter opplysninger laget av tidligere chartermedlem Odd Røkke som var president i klubben i 1981/82 og som var disponent ved Trønderverftet i Hommelvik. Treplaten rotaryhjulet er festet på er rester av et dekksbord fra Christian Radich som i 1975 var på et 4 måneder langt verkstedopphold ved Trønderverftet.

kvinner i klubben

Spørsmålet om kvinner skulle få adgang til medlemskap i Rotary var først oppe i 1980, men fikk ikke flertall. Debatten fortsatte på høyeste rotaryhold og var i 1986 kommet så langt at alle rotaryklubbene ble bedt om å gi sin uttalelse. I Malvik uttalte styret seg positivt og støttet likestilling, men blant medlemmene, lokalt og på verdensbasis, var det ikke flertall, og det kom melding fra Chicago om at kvinner fortsatt skulle holdes utenfor. USA's høyesterett fastslo imidlertid at dette var ulovlig. i april 1990 ble saken på nytt behandlet i Malvik Rotary Klubb og styret ble av flertallet pålagt å utarbeide retningslinjer for opptak av kvinnelige medlemmer i klubben:

"Kvinnelige medlemmer kan foreslås opptatt etter at dette er prinsipielt vedtatt ved en skriftlig avstemming blant samtlige medlemmer i klubben. Det kreves min. 80% stemmer for opptak av kvinnelige medlemmer. Styret er kjent med at pr. d.d. ikke er et slikt flertall for kvinnelige medlemmer i klubben. Neste avstemming kan foretas tidligst ett år - 1 år - fra dags dato."

Dette var harde vilkår, men etter nye seks år var saken modnet. På Charterfesten i 1996 ble første kvinne, Ingrid Nord Krogstad, tatt opp som medlem i klubben.